Maak kennis met... Theater aan de Schie

Theater aan de Schie

Geschiedenis

De geschiedenis van het voornamelijk uit hout opgetrokken theater begint eigenlijk met het voormalige Passage Theater. Dit filmtheater werd in 1933 in de omgeving van de Koemarkt gebouwd in opdracht van het Amsterdamse Tuschinski-concern. Het Standaart Theaterorgel werd in die tijd gebruikt om de zwijgende films van passende achtergrondmuziek te voorzien. 

In de jaren zeventig werd het Passage Theater ingrijpend verbouwd, waarbij de Jugendstil-elementen helaas uit het beeld verdwenen. Uiteindelijk werd het theater in 1994 gesloopt om plaats te maken voor het winkelcentrum De Nieuwe Passage. Plannen om op een meer geschikte locatie in het stadscentrum een nieuwe schouwburg te bouwen, waren toen al in een vergevorderd stadium.

Op 15 april 1998 opende het huidige theater haar deuren aan het Stadserf met een aantal inspeelvoorstellingen, waarna in september 1998 de officiële opening plaatsvond.

Architect


Theater aan de Schie is een ontwerp van architect Hans Ruijssenaars. Voor hij in 1992 de opdracht kreeg een nieuw theater voor de gemeente Schiedam te ontwerpen, had hij reeds naam gemaakt als architect van het Casino Lido in Amsterdam en het bijzondere Apeldoornse stadhuis. Voor het ontwerp van Theater aan de Schie liet Ruijssenaars zich inspireren door het wereldberoemde, geheel uit hout opgetrokken Teatro Farnese, dat in de 17e eeuw werd gebouwd in Parma, Italië. Zacht geurend hout en een uitgekiende lichtinval zijn daardoor de belangrijkste architectonische kenmerken van Theater aan de Schie geworden.

Wat is er te beleven?

De deuren zijn geopend van 13.00 tot 15.00 uur. Er wordt een rondleiding verzorgd om 14.00. Vooraf aanmelden is niet nodig.Adresgegevens

Theater aan de Schie
Stadserf 1, Schiedam

010 246 2555

Bedrijven in de buurt


Schiedam
Stroomopwaarts Schiedam
Schiedam
PopUpTv.nl
Schiedam
Wennekerpand
Schiedam
SPG Infra Vakopleidingen

REGIONALE OPENBEDRIJVENDAG WATERWEG WERKT! 2016Op zaterdag 28 mei 2016 openen 40 bedrijven met veel enthousiasme de bedrijfspoorten voor het publiek. In de drie mooiste havensteden aan de Nieuwe Waterweg kun je kijken waar je normaal niet kunt kijken, vragen wat je altijd al had willen vragen en proeven wat je niet kent.

Zet dus in je agenda:
zaterdag 28 mei 2016 - open bedrijvendag Waterweg Werkt!TWITTER

Partners